Snurra du min värld- flygvärdinnans vardag

Direktlänk till inlägg 18 december 2010

Restips: Alla vägar bär till Rom...

Av Helga - 18 december 2010 08:00


Nästa år fyller jag 50 år men jag har ganska nyss fyllt 49 gudskelovochpris. Nu har vi funderingar på att återse Rom i samband med födelsedagen - min favoritstad big-time!!!


Jag har varit i Rom fyra gånger och älskat det varje gång... Ungdomarna har aldrig varit där så det skulle vara kul att få visa dem... Här kan du läsa ett reportage om den ljuvliga staden och kanske blir du också lite ressugen!?




Italiens huvudstad lockade inte bara människor under antiken, det är fortfarande ett mycket populärt resmål. Och det är inte konstigt – staden rymmer ju historiska monument som Colosseum, konstskatter som Michelangelos målningar, sevärdheter som Spanska trappan och Fontana di Trevi och dessutom mängder av mysiga torg, barer och restauranger. Dagens resenärer har fördelen att de enkelt kanboka hotel i Rom via internet.


Om du är intresserad av historia och arkitektur och vill gå grundligt tillväga kan du börja med att utforska stadens antika arv. Forum Romanum är en bra utgångspunkt – här finns mängder av lämningar från byggnader uppförda under århundradena före och efter Kristi födelse. Colosseum, den gigantiska amfiteatern, imponerar fortfarande efter nära 2 000 år. Romersk konst som skulpturer och friser kan du se på flera av stadens museer, bland annat på Vatikanmuseet.

Forum Romanum...



I Vatikanen, påvens egen lilla stat mitt i Rom, ligger förutom Vatikanmuseet också den mäktiga Peterskyrkan. Avsätt minst en förmiddag åt kyrkan för här finns mycket att se – Michelangelos målningar i Sixtinska kapellet och hans skulptur La Pietà är bara några av alla konstskatter. Kyrkans 136 meter höga kupol som uppfördes i början av 1600-talet präglar ännu stadsbilden.


Rom rymmer inte bara vacker konst och arkitektur utan också mängder av trevliga restauranger. Romarnas middag kan bestå av så många som fem olika rätter, så det gäller att ha gott om tid runt bordet! Middagsdrycken är ofta vin, men nuförtiden går det också att beställa gott öl på många ställen. Tänk på att både lunch och middag serveras senare än vad vi är vana vid från Sverige!


Efter en rejäl måltid kan det vara skönt med en promenad, kanske till Spanska trappan och Fontana di Trevi där Anita Ekberg tog ett dopp i filmen La dolce vita. Fontänen är ritad av Giovanni Lorenzo Bernini, en av Italiens främsta barockkonstnärer. Det vimlar alltid av turister i den här delen av staden. En lite folkligare stadsdel är Trastevere, som brukar kallas för Roms bohemkvarter. På torgen och i de slingrande gränderna kan du hitta prisvärda restauranger och mysiga kaféer. Här ligger också en av stadens äldsta kyrkor, den medeltida Santa Maria in Trastevere.


Längtar du efter grönska kan du bege dig till Villa Borghese, en stor park i norra Rom som anlades på 1600-talet. I parken finns flera villor och monument från olika århundraden – och ett museum med modern konst.


Villa Borghese...


Hej hopp från turistguiden - nu ska jag ut och flyga några dagar till

innan julledigheten börjar...

 
 
Stattinskan

Stattinskan

18 december 2010 08:13

Jag har besökt Italien en faslig massa gånger (genom min simning) men aldrig sett Rom tyvärr, och tydligen har jag missat en hel del! Venedig är också fint och väldigt annorlunda :-)
Gomorron :-)

http://metrobloggen.se/stattin

 
Åsa

Åsa

18 december 2010 09:37

Jag anser mig själv vara relativt berest när det gäller Västeuropa men Italien har jag av nån anledning missat helt. Har försökt med både vän och make men inte lyckats än.

http://wessand.blogg.se

 
Freedomtravel

Freedomtravel

18 december 2010 09:46

Nu blir man ju sugen på att åka till Rom! Har faktiskt tänkt på det många gånger, särskilt för all historia, men det har inte blivit ännu.

http://www.freedomtravel.se

 
Sussi

Sussi

18 december 2010 10:50

Jag har aldrig varit i Italien men Rom skulle jag jättegärna vilja åka till. Hoppas det blir av för er del :)

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

 
Kimmie

Kimmie

18 december 2010 17:10

Åh!! Underbara Rom, vackert, härliga människor och fantastisk mat! Vilket perfekt sätt att fira en 50-årsdag. Jag har några år till innan det är min tur (född -64) men jag hade om jag skulle välja just nu velat fira detta i New York eller Paris =)

http://kimmietid.blogspot.com

 
Sofia

Sofia

18 december 2010 18:54

Dit skulle ja verkligen vilja åka, verkar grymt fint :) Ps. Håller med dig om Helene ;)

http://dixxonsblogg.bloggplatsen.se

 
helga

helga

19 december 2010 10:48

Tack för era kommentarer!

Stattinskan; jag gillar också Venedig - har varit där en gång... men Rom gillar jag ännu mer ;)

Kimmie; Ja, New York och Paris är ju också kanon!!

http://www.helga1.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helga - Söndag 14 jan 14:27

Det blir inga fler inlägg här på bloggen (iallafall inte inom överskådlig tid) men kolla gärna in min matblogg Hillas matprat här på bloggplatsen eller min Instagram Hillas foto. ...

Av Helga - 20 december 2022 18:33

Här kommer årets uppdatering från mig.   Förra vintern hade vi ju mycket covidrelaterade problem i Sverige fortfarande. Nyårsafton fick vi fira ensamma hemma och inte med våra trevliga vänner. Detta då jag hade flugit med en kollega som konstater...

Av Helga - 6 december 2021 16:08

Här kommer den årliga uppdateringen från mig.    Fortfarande jobbar jag inom flyget och efter en lugn tid, under första delen av pandemin, ökade flygtrafiken och arbetstiden fr o m juni månad. Det känns som att folk reser mycket nu igen, men i oc...

Av Helga - 26 december 2020 16:16


Det börjar bli tradition att jag uppdaterar bloggen en gång kring jul. I övrigt blir det ingenting skrivet här, men min andra blogg "Hillas matprat" lever i maklig takt... Vill du se mina foton kan du kika in på instragram och kontot "hillasfoto". ...

Av Helga - 21 december 2019 14:02


Så har snart ännu ett år passerat och jag tänkte att en uppdatering kunde vara på sin plats...   Året började med en fantastisk resa till Madeira med dottern. En vecka med vandringar och upptäcktsfärder och skönt sommarväder gjorde oss båda gott....

Presentation

snurra.helga@gmail.com

Translate

62 besvarade frågor
Blogglista.se
BloggRegistret.se

Senaste inläggen

Om jobbet...

 

Mitt hem...

 

 

Resor...

 

Humor

 

Min familj...

 

Trädgård...

 

Matlagning...

 

Tidigare år

Kategorier

Skriv recensioner, tjäna pengar

Länkar

Arkiv

Sök i bloggen

Top Blog Area

Var kommer besökaren ifrån?

Google Analytics

RSS

Buzzador

Blogg Topplista

Blogg100

”Blogg100

Ovido - Quiz & Flashcards