Direktlänk till inlägg 15 april 2008
Nena berättar på sin blogg om att de snart ska ha konfirmation i familjen och jag vill ge henne ett förslag på en bra bufférätt som är lätt att göra, inte så dyr och som ska förberedas och serveras kall. Många är det säkert som ska till med studentmottagningar, konfirmationer, skolavslutningar mm nu på våren och försommaren...
Äppelmarinerad Fläskfilé med tillbehör
Helstek örtkryddad fläskfilé och låt kallna. Lägg den sedan skivad i marinad över natten.Sedan är det bara tillbehören som behöver anrättas.
4 port;
ca 700 g fläskfilé
Kryddblandning; 2 krm pepparmix eller svartpeppar, 2 krm örtagårdskrydda eller liknande, 2 tsk torkad smulad dragon, 2 tsk torkad smulad timjan, salt.
Marinad;
1 dl olja, 3 msk konc. äppeljuice, 0,5 msk starksöt senap, 1 krm svartpeppar, 1 tsk salt, 2 repade stjälkar rosmarin, 2 msk hackad färsk timjan.
Sätt ugnen på 225 grader. Putsa filén helt fri från hinnor och fett. Blanda samman allt till kryddblandningen. Gnid in filéerna. Låt ligga ca 30 minuter. Blanda samtliga ingredienser till marinaden.
Hetta upp en stekgryta med fett och bryn filéerna runt om. Salta. Efterstek i ugn ca 20 min. Låt svalna.
Skiva köttet och lägg i en form så att de ligger lite trångt. Häll på marinaden. Täck över med tätslutande lock och ställ kallt över natt. Vänd några gånger. Ta upp fläskfilén ur marinaden och lägg upp skivorna på ett serveringsfat. Droppa ev. lite marinad över skivorna. Garnera med färsk rosmarin eller persilja.
Gör en sås och servera till;
Blanda 2 dl creme fraiche (ta lätt om du vill) med 2 urkärnade och tärnade rödskaliga äpplen, 1 msk starksöt senap, nymald svartpeppar och 1-2 tsk konc. äppeljuice. Gör såsen i förväg.
Jag har serverat denna rätt med potatishalvor ibland och kall pastasallad eller couscoussallad ibland beroende på hur mycket tid som finns för matlagning på festdagen. Lycka till!
Vill man ha detta som en del av en buffé kan man ju även ha några pajer, kallskuren kalkon, salami eller dylikt, några olika såser eller röror... Bara fantasin sätter gränserna ;)
Det blir inga fler inlägg här på bloggen (iallafall inte inom överskådlig tid) men kolla gärna in min matblogg Hillas matprat här på bloggplatsen eller min Instagram Hillas foto. ...